Prednji križni ligament (ACL)

ACL je primarno zadužen za sprječavanje prekomjernih prednjih pomaka potkoljenice u odnosu na natkoljenicu, tj. pomaka tibije (goljenične kosti) u odnosu na femur (natkoljeničnu kost), a ujedno je važan i za sprječavanje prekomjerne rotacije potkoljenice.

Simptomi ozljede ACLrani znakovi: „zvuk pucanja“ u trenutku ozljedekoljeno „pobjeglo“ u trenutku ozljedejaka bol i nemogućnost nastavljanja aktivnosti nakon ozljedebrzo oticanje koljenakasniji znakovi:osjećaj nestabilnosti u koljenubolsmanjen opseg pokretanemogućnost obavljanja fizičke aktivnosti ili posla

Operacijsko liječenjeOsobe s potpunim gubitkom prednje ukrižene sveze brže razvijaju degenerativne promjene zgloba i značajno su podložnije ponovnim ozljedama koljena. Iz toga razloga se predlaže operacijski zahvat.Operativni zahvat sastoji se u rekonstrukciji prednje ukrižene sveze. Čitava operacija izvodi se artroskopski, u spinalnoj anesteziji, pri čemu se koljeno ne otvara, već se operacijski zahvat može izvršiti kroz dva do tri mala reza od nekoliko milimetara.

Stručno osoblje, vrhunska oprema, ugodan prostor i znanje naš su imperativ.

ZAKAŽITE SVOJ PREGLED VEĆ DANAS

+387 32 666 770
+387 32 663 147

X